Când banii ţin loc de rachetă

Scris de Marius pe in categoria Editoriale

Ion Tiriac

Ion Ţiriac nu a fost un jucător de tenis extraordinar. La simplu nu a reuşit să convingă niciodată, cea mai bună clasare a sa reprezentând-o locul 55. La dublu, însă, a jucat minunat alături de Ilie Năstase şi a reuşit să rămână în mintea compatrioţilor ca o legendă a tenisului românesc.

Câţiva zeci de ani mai târziu, oamenii şi-l amintesc în alte ipostaze, lăsând tenisul în planul secund. Având o avere undeva în jurul a 1 miliard de euro, afaceristul s-a făcut remarcat mai degrabă prin vânătoarea anuală de mistreţi de la Balc, decât prin investiţiile în tenis.

Sigur, este organizatorul turneului BRD Năstase Ţiriac Trophy şi al Turneului de la Madrid, dar acest lucru s-a dovedit a fi mai degrabă dezastruos.

Ion Ţiriac a pus decizia de a colora zgura de la Madrid în albastru pe seama “interesului consumatorului”. Din punctul de vedere al unui afacerist, este decizia corectă. Coincidenţă fericită, culoarea sponsorului oficial al turneului, Mutua Madrilena, este tot albastră.  Însă românul ştie ce înseamnă tenisul, cunoaşte bucuria de a câştiga un trofeu, iar asta ar trebui să fie mai presus de orice interes financiar.

După ce Nadal şi Djokovic au declarat că nu vor mai veni la Madrid dacă se păstrează zgura albastră, Ţiriac le-a răspuns franc: “Jucătorii trec, competiţiile rămân.” Putem cataloga acest răspuns? Sigur nu în categoria respectului.

Ţiriac poate are intenţii bune, chiar şi cu mingile fosforescente pe care vrea să le introducă in circuit, însă ar trebui să arunce un ochi la propria carieră înainte să schimbe tenisul. Cândva ţinea în mâna dreaptă o rachetă, acum ţine un teanc de bani.

Trackback de la acest site.

Marius

Absolvent de jurnalism, oscilez între cuvinte şi camera de filmat. Pasionat de sport si social media, îmi place când cele două îşi dau mâna. Mă găsiţi pe twitter la marius_moga. Vezi articolele scrise de Marius

Trimite un comentariu