Roland Garros – visul oricarui jucator

Scris de Daniel pe in categoria Editoriale

Roland Garros - Philippe ChatrierCalificările pentru unul dintre cele mai frumoase concursuri de tenis din lume au început deja. Avem și noi reprezentanți de care vă vom povesti în curând. Deși Roland Garros-ul este un eveniment anual parcă de fiecare dată când începe mai aflu câte o informație interesantă și frumoasă. Așa că m-am gândit să îi facem o analiză cu câteva zile înainte de debutul oficial.

Numele concursului și implicit a bazei sportive este în onoarea marelui aviator francez Roland Garros. Ca și formă de organizare, concursul care începe duminica asta datează din 1925, când a fost declarat deschis pentru orice amator, membru sau non-membru al clubului local de tenis. Doar din 1968 însă a devenit primul concurs de tenis ”Open” din lume, însemnând că profesioniștii cât și amatorii aveau voie să concureze la câștigarea premiului în același timp. În 2007 a fost din nou primul concurs din tenis care a premiat bărbații și femeile în mod egal.

În momentul ăsta sunt discuții peste discuții, controverse și scandaluri despre relocarea sau expansiunea bazei unde se ține concursul. Față de restul Open-urilor, Roland Garros are cea mai mică bază sportivă, de doar 20 de terenuri și per total o capacitate mică de absorbție a spectatorilor. În momentul ăsta se vorbește de expansiune, un proiect care se întinde pe 4 ani cu adăugire de 2 terenuri și modernizarea arenelor existente.

Pentru recorduri, vă lăsăm să vă delectați pe Wikipedia. Singura chestie pe care o putem sublinia este că Rafael Nadal este cu siguranță unul dintre cei mai remarcabili jucători care au participat vreodată la acest concurs.

Ca și performanțe românești, putem aminti (așa cum putem aminti aproape la orice turneu pe glob) trofeul câștigat de Ilie Năstase la simplu în 1973, finala din 1971, trofeul de la dublu câștigat cu Ion Țiriac în 1970 cât și finalele tot la dublu din 1966 (cu Ion Țiriac) și 1973 (cu Jimmy Connors).

Pe tabloul feminin, Virginia Ruzici ne-a făcut mândri în 1978 când a câștigat trofeul atât la simplu cât și la dublu, ne-a făcut să suspinăm în 1980 când a pierdut în finală de simplu și la fel Florența Mihai care a pierdut finala la simplu în 1977.

Virginia Ruzici la Roland Garros Ilie Nastase la Roland Garros

Și la juniori avem rezultatele notabile, unele chiar foarte recente. Cea mai importantă performanță a fost finala din 2008, când față în față au fost 2 românce – Simona Halep și Elena Bogdan, prima câștigând trofeul de la Roland Garros. În anul de grație 2008 3 din 16 favorite au fost românce, pe lângă cele din finala am avut-o și pe Ana Bogdan (favorita 4 în acel moment).

Alte rezultate:

 • Mariana Simionescu 1974 (Juniori – simplu feminin)
 • Ruxandra Dragomir/Irina Spârlea 1990 (Juniori – dublu feminin)
 • Andrei Pavel 1992 (Juniori – simplu masculin)
 • Elena Bogdan 2009 (Juniori – dublu feminin)

Trackback de la acest site.

Daniel

Pasionat de tenis și comunicare, își începe ziua zâmbind pentru că știe ce trebuie să facă. Îl puteți găsi ciripind pe twitter cu danielsima. Vezi articolele scrise de Daniel

Comentarii (3)

 • ardeleanu

  |

  Felicitari pentru articol, acest concurs este unul de mare traditie si importanta, cei care joaca indiferent de performante se depasesc pe sine.
  Sa urmarim cu placere fiecare zi din acest concurs.

  Răspunde

Trimite un comentariu